23. 4. 2021
Takových prohřešků je spousta. Naštěstí jste ale na správném místě a příště už to určitě neuděláte… O co tedy jde?
Špatně rozmrazujete
Když nemáte čerstvou rybu, jen tu mraženou, nejspíš ji položíte na talíř na linku a necháte ji svému osudu, případně ji vložíte do mísy s horkou vodou. Obojí je špatně, stejně jako rozmrazování v mikrovlnce. Vytváříte tím totiž skvělé podmínky pro vznik škodlivých bakterií.
Jak tedy rozmrazovat? Ponořte rybu do studené vody a ideálně ji dejte do lednice, dokud se nedostane do použitelného stavu tam. Chce to holt vzpomenout si včas…
Nenecháte pánev a olej pořádně rozehřát
Dát rybu (nebo cokoli jiného) na nedostatečně rozpálenou pánev, to dokáže jídlo skoro docela zabít. Jednak zbytečně nasákne tukem a jednak začne ryba pouštět šťávu s bílkovinami, které se dokážou přichytit na pánvičku jako žvýkačka do vlasů. Při otáčení se pak ryba rozpadne a značnou část necháte právě na pánvi. Nedobrovolně, pochopitelně.
Dáváte rybě co proto
Ryba se nemusí na pánvi nebo grilu dělat dlouho. Filetu obvykle stačí 5-6 minut na jedné a 3 minuty na druhé straně s vypnutým plamenem. Celá ryba je skvělá, když ji zprudka opečete 4 minuty z každé strany a pak ji necháte 5 minut odpočinout v troubě předehřáté na 50 °C.
Zbavujete rybu kůže už na začátku
Pokud neholdujete rybí kůži, stahujte ji až na talíři, až bude hotovo. Když to totiž uděláte před tepelnou úpravou, může se vám rybka rozpadnout a taky přijde o chutě, kterou právě kůže drží u masa. Výsledek pak vůbec nemusí být dobrý.
Přeháníte to s kořením
Ryba je výborná sama o sobě, nemusíte se proto s kamarádkami předhánět, kdo ji víc okoření. Úplně postačí bylinky a marináda třeba z citrónu a olivového oleje. Zapomeňte na rybu ála „ještě tam dám tohle, když už to tu mám“.
Předem bezhlavě solíte
Už se vám stalo, že byla ryba blátivá, skoro vám nechutnala a vypadala příšerně? Pak jste ji nejspíš pořádně nasolili už předem, načež na pánvi nebo grilu zadržela tekutiny uvnitř. Dobrá ryba je opravdu dobrá i bez solení předem. Příště pro ni proto zamiřte jinam.
Nechte rybu vyniknout v plné parádě. Stačí, když se vyhnete těmhle chybám. Bude to dobrota!
Zobrazit komentáře
Úprava
Martin (7. 5. 2021) Trvalý odkaz
S nesolením ryby osobně naprosto nesouhlasím. Kolikrát jsem měl málo osolenou rybu a mě prostě nechutná, je mdlá až odporná a může být i blátivá. Pokaždé někde, když dostanu neosolenou rybu, mám co dělat ji sníst. Dodatečně osolená už není ono.
Navíc otec byl v životě profesionální kuchař na horách a radil mi ryby vždy pořádně osolit. A když uvařil rybu blátivá nebo nevzhledná rozhodně nebyla. Naopak krásná, voňavá a šťavnatá s vyváženými chutěmi.
A abych dodal, málo kdo umí uvařit jídlo, aby vypadalo i hezky, neopatlaně. Často vidím rádoby televizní celebrity, jak to jídlo mají celé upatlané a nevzhledné a rychle na něj přidávají zkrášlující prvky, aby to zamaskovali. Ne, jídlo musí vypadat dokonale bez těch líčidel, tak jsem to vídal a to je pro mě umění, ať si tvrdí kdo chce cokoliv.
Takže když se podívám zde na obrázky a odmyslím si tu nudnou zeleninovou parádu, která stejně není nijak alespoň ochucená, zůstává jen jak jsem pochopil nesolená ryba možná s trochou koření. A to zda bude šťavnatá a skutečně chutná o tom mohu jen spekulovat.