Jste zde

Královnu hub, hlívu ústřičnou, si můžete pěstovat i doma. Řekneme jak

hlíva ústřičná Zdroj: Bigstockphoto
Vypěstujte si s námi hlívu ústřičnou. Královnu mezi houbami, která se pyšní mnoha léčivými účinky i výbornou chutí.

13. 3. 2021

Hlíva ústřičná je jedlá houba, která parazituje na kmenech listnatých stromů, zejména topolů, buků, vrb a ořešáků. V přírodě roste od teplých jarních dnů až do zimy.

Velmi jednoduše si ji však můžete vypěstovat i v domácích podmínkách. Vyzkoušejte s námi její pěstování a mějte čerstvou hlívu stále při ruce. 

bigstock-bunch-of-fresh-oyster-mushroom-391642499_1.jpg

trs hlívy ústřičné
Zdroj: 
Bigstockphoto
V lese ji nepřehlédnete! Hlíva ústřičná roste v trsech, které mohou vážit až několik kilogramů.

Účinná prevence proti infekcím

Hlíva ústřičná je plná zdraví prospěšných látek, které mají blahodárný vliv na celý organismus. Při dlouhodobější pravidelné konzumaci podporuje obranyschopnost, zvyšuje odolnost proti infekcím, uleví při chřipce a nachlazení, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávení a je skvělou prevencí infarktu i mrtvice.

Zmírňuje stres a únavu. Tělo zbavuje škodlivých látek a zpomaluje proces stárnutí. Pomáhá při léčbě hemoroidů a ekzému. 

Skvělé výsledky zaznamenává i při léčbě a prevenci rakoviny. 

Nejen zdravá, ale i chutná houba

Hlíva je velmi chutná houba a v kuchyni má všestranné využití. Skvělá je nejen syrová, ale i tepelně zpracovaná. Přidat ji můžete do tradičních polévek i omáček nebo si ji můžete usmažit jako řízek. Výborná je také naložená v octě nebo usušená a rozemletá na houbový prášek, který můžete používat jako koření. Pokrmu dodá nejen chuť, ale i výrazné houbové aroma. 

bigstock-potato-mushrooms-soup-279424327_1.jpg

polévka z hlívy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Z hlívy ústřičné si můžete připravit chutnou a zdravou falešnou dršťkovou polévku, která bude od té pravé polévky k nerozeznání. 

Vypěstujte si hlívu i doma

Pěstování hlívy v domácích podmínkách je velmi oblíbené a poměrně snadné. Nejtěžší je pouze příprava substrátu a jeho naočkování sadbou. Když si však pořídíte naočkovanou sadbu v už připraveném substrátu, tak jedinou vaší starostí budou pěstební podmínky. 

bigstock-pleurotus-eryngii-known-as-kin-388160560_1.jpg

pěstování hlívy doma
Zdroj: 
Bigstockphoto
Hlívu můžete pěstovat na slámě nebo na pařezu. Nejjednodušší je však pořízení naočkované sadby v už připraveném substrátu.  

Naočkovanou sadbu v připraveném substrátu umístěte na teplé místo. Podhoubí nejlépe prorůstá při teplotě okolo 27 stupňů Celsia. Při nižší teplotě prorůstá déle.

Jakmile substrát proroste podhoubím, je nutné ho na 2-3 dny přemístit na chladnější místo s teplotou okolo 10 stupňů Celsia. S prvními zárodky plodnic pytel přeneste zpět do tepla, substrát udržujte stále vlhký a nezapomeňte na to, že hlíva potřebuje světlo. V tmavém sklepě se jí dařit nebude. 

Za pár dní se můžete těšit z plodnic, které budou vyrůstat z připravených otvorů. Trsy sbírejte vždy celé

Dobrý den,
dovoluji si Vás upozornit, že hned na titulní fotce nemáte hlívu ústřičnou(Pleurotus ostreamus), ale její sestřenku, Hlívu máčkovou(Pleurotus eryngii). To, čemu říkáte podhoubí, je vlastní tělo houby, to co pak ze substrátu kolonizovaného houbou roste, jsou plodnice. Příklad jabloň-jablko. Dovolím si doplnit několik praktických rad. Substrát je třeba udržovat vlhký(pravidelně rosit), a alespoň částečně zakrýt igelitovou fólií tak, aby se umožnila výměna plynů (mycelium potřebuje kyslík), a aby nevysychal a koncentroval se v něm kysličník uhličitý, protože jeho vyšší koncentrace účinně brání nežádoucímu růstu plísní a kvasinek. Optimální kolonizace substrátu se pozná tak, že jeho povrch je z více jak 80 procent pokrytý bílým myceliem. Prorostlému substrátu je poté potřeba dát chladový šok( 10°C je málo, ideální teploty pro hlívu jsou okolo nuly nebo dokonce i mírně pod ní), podle velikosti substrátu doporučuji 24-48 hodin, v paneláku mám úspěšně vyzkoušenou ledničku. Čím větší teplotní šok houba dostane, o to více a mohutnějších plodnic následně nasadí. Poté je potřeba substrát přemístnit do teploty mezi 15-20°C, a zajistit jí relativní vzdušnou vlhkost 80-90%(překrytí igelitem a rosení), to je pro hlívu neoptimálnější teplota pro fruktifikaci. Nemusí zůstat u jedné sklizně....jakmile odplodí, dopřejte substrátu důkladnou zálivku....je možno ho i na hodinu zcela ponořit do vody, přebytečnou vodu pak nechte odtéct propíchutím otvorů vespodu plastovém obalu. Pak ho opět dejte do tepla a pod fólii, aby nadměrně nevysychal. Cyklus se opakuje: kolonizace(2-3 týdny),chladový šok, fruktifikace. Dokonce se někdy povede i třetí sklizeň, nicméně 70% biohmoty plodnic je z první vlny, pak následuje 20% a na 3.sklizeň připadá eventuálni zbytek. Pokud opět budete psát článek o houbách, mailněte mi ho na forrest.run(zavináč)seznam.cz, pomohu Vám opravit nepřesnosti.

Tak za první hlíva roste i na jehličnanech loni byly mrtvá lesy plné hlívy a jednoduché ji pěstovat opravdu je -koupit si ji bauhauzu to fakt dokaže každej ty debile