Jste zde

10 způsobů, jak v kuchyni kouzlit s vajíčky. Zkuste šakšúku nebo vaječný salát ze starých časů

míchaná vajíčka na pánvičce Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zatímco jedni je nesnáší, druzí je milují a mohli by je jíst neustále a na všechny možné způsoby. Řeč je o vejcích. Druhou zmíněnou skupinu určitě potěšíme, protože jsme připravili 10 způsobů, jak si vajíčka vychutnat.

31. 10. 2020

V receptech, které jsme pro vás vybrali, hrají vejce hlavní, ale občas i vedlejší roli, zato však nezastupitelnou. Nechte se inspirovat!

Míchaná vajíčka jako od profíka

Na míchaných vejcích se toho moc zkazit nedá. Ale taky se toho dá spoustu vylepšit! Skvělé je, že kromě vajíček můžete přidat, co vám chutná. Cibuli, slaninu, šunku, strouhaný sýr… Přikousnout se pak dá pečivo a zelenina. Míchaná vajíčka si můžete bez obav dát k snídani, obědu nebo k večeři. 

Triky pro ještě lepší míchaná vejce:

  • Na smažení nepoužívejte olej, ale máslo. Výsledek bude krémovější. Na jedno vajíčko berte v úvahu 10 g másla, ale můžete i pár gramů přidat.
  • Vyzkoušejte rozdíl mezi vejci, která předem ušleháte, a těmi, která neušleháte. Obojí je skvělé. Pokud se rozhodnete pro šlehání, šlehejte vajíčka zhruba 50 sekund a pak je hned vlijte na pánvičku.
  • Sůl přidejte až nakonec
  • Zapomeňte na přilévání smetany a mléka. Někteří lidé to tak dělají, ale ve finále nemají krémovější vejce, nýbrž našedlou hmotu.

bigstock-homemade-american-scrambled-eg-365746120.jpg

míchaná vajíčka s toastem
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Míchaná vajíčka můžete připravit i ve vodní lázni. Budou prý krémovější.

Ztracená vejce

Ztracená vejce by měl umět připravit každý. Dá se s nimi totiž bezvadně kouzlit a připravíte si s nimi třeba vejce Benedikt (zmíníme za chvilku) nebo skvělý přídavek do zeleninového salátu. 

Náš tip: Připravte si zeleninový salát podle své chuti a přidejte do něj tuňáka v oleji a ztracené vejce. Jednak vás určitě zaujme kombinace těchto chutí, jednak získáte jídlo, které vás pěkně zasytí.

Stačí, když přivedete k varu vodu, přidáte trošku soli a octa, vytvoříte ve vodě vír a rozklepnete do něj vajíčka. Ty pak vaříte 3 až 4 minuty. Pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, podívejte se na další recept, kde popisujeme fígl, jak se zbavit přebytečné tekutiny ve vajíčku.

Vejce Benedikt

Tenhle recept vyžaduje čas a trpělivost (takže začněte chystat včas, ať nejste nervózní z hladu), ale rozhodně stojí za to. Vejce Benedikt, to je anglický snídaňový muffin s plátkem šunky, ztraceným vejcem a s holandskou omáčkou. Pokud si chcete ušetřit práci, omáčka se dá koupit hotová, můžete si ji ale taky připravit doma.

Co potřebujete (na 8 porcí): 8 vajíček, 8 plátků šunky, 4 anglické muffiny nebo žemličky, holandskou omáčku, 1 lžíci drceného pepře, ½ citrónu, sůl a bylinky na dochucení

Jak na to?

  • Nejdřív je nutné připravit si ztracená vejce. Osolte vodu v hrnci a přidejte trošku octa. Až se bude voda blížit k bodu varu, vodu lehce roztočte, aby se utvořil vír. Vejce pak vyklepněte do děrované naběračky – zbavíte se tak přebytečné tekutiny z vajíček. To, co vám zůstane na naběračce, nechte sjet do vody v hrnci a vařte 3-4 minut.
  • Jakmile budou vejce uvařená, přendejte je do studené vody. Později je před servírováním na minutku ponořte do teplé vody a osušte ubrouskem. 
  • Opečte muffiny nebo žemle a připravte si bylinky na dochucení.
  • Hotovou holandskou omáčku můžete lehce ohřát.
  • Připravte si na talíře muffiny, na ně šunku, ztracená vejce, omáčku a bylinky. Hotovo!

bigstock-breakfast-best-eggs-benedict-368165956.jpg

vejce benedikt
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vejce benedikt jsou stálou nabídkou mnoha bister. Cena nebývá nejnižší - a to i kvůli náročnější přípravě.

Vaječný salát ze starých časů

Vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka, to je taková velikonoční klasika, když už nevíte, co s natvrdo uvařenými vejci. Nemusí to být ale žádná nouzovka, naopak. S troškou šikovnosti vytvoříte něco naprosto skvostného! Tady je náš tip na retro vaječný salát, který vám určitě bude chutnat i dneska.

Co potřebujete: 360 g vajec uvařených natvrdo (6 velkých vajec), 250 g brambor uvařených ve slupce, 180 g sladkokyselých okurek, 80 g cibule, 40 g plnotučné hořčice, 160 g majonézy, sůl podle chuti a ocet (začněte 1 lžičkou, později můžete přidat, aby vám chutnalo)

Jak na to?

  • Vychladlá uvařená vejce a brambory nakrájejte na stejně velké kostičky, ideálně 1x1 cm. 
  • Cibuli a sladkokyselé okurky nakrájejte najemno. 
  • Všechno smíchejte v míse a v jiné misce si smíchejte hořčici s majonézou a troškou octa. 
  • Přidejte „omáčku“ do větší mísy a pořádně všechno promíchejte.
  • Hotový salát nechte aspoň hodinu odležet v lednici. Pak můžete servírovat!

Vaječná tlačenka

Další recept, který oceníte zvlášť o Velikonocích, ale nejen tehdy, je vaječná tlačenka. Pro milovníky vajec je to zhmotněná dokonalost.

Co potřebujete: 6 vajec uvařených natvrdo, 270 g uvařené zeleniny (může to být mrkev, celer, kukuřice, hrášek, přidat pak můžete dál pro barevnost i kapii a sladkokyselou okurku), 150 g majonézy, 20 práškové želatiny; na nálev ještě 20 g cukru, 75 ml octa, 7 g soli, 200 ml vody nebo vývaru ze zeleniny, 1 bobkový list, 10 kuliček hořčice, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře

Jak na to?

  • Nejdřív si připravte zeleninu – uvařte ji a nakrájejte na drobné kousky.
  • Vejce oloupejte, rozkrojte napůl a vyndejte z nich žloutky. Bílky nakrájejte na drobné kostičky, žloutky taky, ale o něco větší. Obojí držte stále oddělené.
  • Do mísy nalijte 150 ml vody nebo vývaru ze zeleniny a poprašte ji želatinou. Nemíchejte, jen ji nechte 10 minut pracovat.
  • Uvařte si nálev. V kastrůlku smíchejte ocet, cukr a sůl a přiveďte směs k varu. Potom přidejte vodu nebo vývar a koření a nechte všechno probublávat na mírném ohni. Tekutina se vám nesmí vyvařit.
  • Horký nálev slijte přes cedník na želatinu a koření, které zůstane v cedníku, vyhoďte. 
  • Míchejte metličkou, dokud se želatina nerozpustí. Nesmí v ní zůstat krystalky.
  • Vmíchejte majonézu, potom připravenou zeleninu a bílky – rychle, protože želatina bude tuhnout. Nakonec přisypte žloutky a naposledy zamíchejte.
  • Směs vlijte do jakýchkoli formiček nebo jedné větší formy a dejte tlačenku tuhnout do lednice tak na 2-3 hodiny.
  • Před podáváním ponořte formu nebo formičky na 5 sekund do horké vody a pak hned servírujte. 

bigstock-avocado-toast-cherry-tomato-o-285964237.jpg

ztracená vejce
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Ztracená vejce můžete připravit ve vodním víru, ale práci si můžete usnadnit i pomocí potravinářské folie.

Smaženky

Další klasikou, která může blízce připomínat doby minulé, jsou smaženky! Ruku na srdce, když se udělají poctivě, chutnají skvěle i dneska. Zkuste si je připravit tímhle způsobem.

Co potřebujete: 2 vejce, 4 krajíce chleba, sůl a pepř, 1 červenou cibuli, 100 g jemně strouhaného sýru, olej na smažení, 4 sladkokyselé okurky nakrájené na dlouhé plátky, 4 feferonky (chcete-li ostrý pokrm), plnotučnou nebo kremžskou hořčici (podle chuti)

Jak na to?

  • Vajíčka rozklepněte do misky, přidejte pepř, sůl a sýr a dobře promíchejte.
  • Každý krajíc chleba namočte ve vaječné směsi a nechte ho nasáknout.
  • Pak krajíce opékejte na pánvičce. 
  • Hotové chleby potřete hořčicí a ozdobte okurkou, cibulí nakrájenou na kolečka a feferonkou. 

Šakšúka

Ještě jste o tomhle jídle neslyšeli? Jde o blízkovýchodní specialitu, která je chuťově vynikající, ale i jednoduchá. Šakšúka (shakshuka) je velmi variabilní, takže do ní nakonec můžete dát prakticky cokoli, na co máte chuť a co si v tomhle jídle umíte představit.

Co potřebujete: 4 vejce, 1 lžíci oleje, ½ cibule nakrájené na kostičky, 400 g konzervovaných rajčat nasekaných na kousky, 1 papriku (červenou nebo žlutou, případně zkuste obojí najednou), 1 stroužek česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 hrst čerstvého špenátu, sůl, kmín a chilli (nemusí být), přidat můžete třeba i na kousky nakrájenou klobásu

Jak na to? 

  • Na pánvi orestujte cibuli, přidejte nakrájenou papriku a nasekaný česnek. Dochuťte solí a kmínem.
  • Do směsi přidejte rajčata a rajčatový protlak. Pokud si chcete dát šakšúku s klobásou, teď je čas na její přidání.
  • Tuhle směs nechte na ohni zhruba 15 minut, dokud nezhoustne. Chviličku před koncem dodejte ještě špenát, a je-li to potřeba, dosolte.
  • Do směsi vytvořte čtyři důlky a do nich vyklepněte vejce.
  • Pak pánev přikryjte a na mírném ohni nechte všechno pracovat pár minut, dokud se bílky nezatáhnou.
  • Je hotovo! Šakšúku můžete jíst samotnou nebo s oblíbeným pečivem.

bigstock-fried-eggs-with-tomatoes-and-v-391563056.jpg

šakšúka
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Exotický název, jednoduchá příprava a efektní vzhled. To je šakšúka.

Chačapuri

Další relativně exotickou pochoutkou, k níž bezpochyby patří vejce, je chačapuri. Jde o chlebové placky se sýrem a vejcem, které mají svůj původ v Gruzii.

Co potřebujete: na těsto 1 vejce, 250 g plnotučného bílého jogurtu, 450 g hladké mouky, sůl a ¼ kypřicího prášku; na náplň 5 vajec, 50 g másla, 250 g mozzarelly a 250 g čerstvého krémového sýra, sůl a trochu másla na smažení

Jak na to?

  • Z ingrediencí na těsto jednoduše vyrobte těsto a nechte ho asi 30 minut odležet.
  • Nastrouhejte mozzarellu a smíchejte ji s čerstvým sýrem, vajíčkem a rozpuštěným máslem.
  • Vzniklá směs musí být hutná a lepkavá. Podle chuti ji můžete přisolit. Pak ji rozdělte na 4 díly.
  • Těsto rozdělte taky na 4 díly a vytvořte z něj placky. Doprostřed dejte náplň a okraje vytáhněte lehce nahoru. Ve dvou rozích je spojte tak, aby vznikly pomyslné lodičky.
  • Teď můžete placky osmažit nebo upéct v troubě. Rozhodnete-li se pro pánvičku, nechte na ní rozpustit máslo a placku z jedné strany osmahněte. Teprve potom do ní rozklepněte vejce – bílek ztuhne zbytkovým teplem a žloutek bude krásně polotekutý. 
  • V troubě placky pečte 15 minut na 200 °C, potom na náplň rozklepněte vejce a vraťte na 5 minut do trouby.

Skotské vejce v bylinkové strouhance

Tahle luxusní záležitost taky není hotová hned, ale na výsledku si určitě pochutnáte a své práce nebudete litovat.

Co potřebujete: 2 vejce, 200 g mletého masa, 1 rozšlehané vejce, sladkokyselou okurku, pepř a sůl, olej na smažení, hladkou mouku; na bylinkovou strouhanku 3 plátky starého toustového chleba, 2-3 snítky čerstvého tymiánu, sůl a pepř

Jak na to?

  • Uvařte si vejce, ale nechte je vařit jen 4,5 minuty. Zchlaďte je a oloupejte.
  • Dochucené mleté maso rozdělte na dvě stejně velké porce. 
  • Připravte si potravinovou fólii a z masa na ní vytvořte dvě placičky. 
  • Na maso položte vejce a masem ho obalte.
  • Rozmixujte toustový chleba s tymiánem, přidejte podle chuti sůl a pepř.
  • Masové koule s vejcem uprostřed obalte v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a pak v téhle strouhance.
  • V rendlíku si rozpalte olej, asi 4 cm na výšku, a koule osmahněte po obou stranách (z každé zhruba 10 minut). 
  • V misce smíchejte majonézu, hořčici a pepř. Přidejte nadrobno nakrájenou sladkokyselou okurku a dobře promíchejte.
  • Skotské vejce pak podávejte rozkrojené napůl s vytvořenou ochucenou majonézou.

Vaječné muffiny

Máte rádi muffiny, ale dali byste si je taky na slano? Žádný problém, zkuste třeba tenhle recept!

Co potřebujete: 10 vajec, 200 g kvalitní šunky, 100 g mozzarelly, 150 g čerstvého špenátu, jarní cibulku, 2 sušená rajčata, sůl a pepř a 1 lžičku tymiánu

Jak na to?

  • Předehřejte si troubu na 160 °C.
  • Vejce si vyšlehejte v míse.
  • Šunku, mozzarellu, rajčata a špenát si nakrájejte na malé kousky a přimíchejte k vajíčkům.
  • Těsto, které vznikne, vlijte do formiček na muffiny a pečte na 160 °C zhruba 10 minut.
  • Muffiny pak můžete servírovat teplé, ale i vychladlé.

Dobrou chuť, ať už si z vajíček připravíte cokoli!

Mám trochu výhradu ke smaženkám. Asi omylem jste zaměnila klasiku chleba ve vajíčku za smaženku. Smaženka ta z dávných časů je něco úplně jiného.
Vajíčko se rozklepne na talíř, osolí a přidá se strouhanka. Vše se promíchá a stáhne na omaštěnou rozpálenou pánev a natvaruje na položení na chleba. Krajíc chleba se potře hořčicí, dá se na něj smaženka a ozdobí najemno nasekanou cibulí a sladkokyselou okurkou. Byla v mléčných barech a lahůdkářství běžně za 2.- Kčs.