Jste zde

Pickles: Superpotravina našich babiček upraví zažívání a posílí imunitu

zeleninové pickles ve sklenicích Zdroj: www.bigstockphoto.com
Je to zdravé, křupavé, v lednici vydrží celou zimu a ještě udělá radost třeba jako vkusný dárek. Co je to? „Modří už vědí,“ že řeč bude o pickles – nakládané kvašené zelenině, jejíž pozitivní účinky na zdraví znaly už naše babičky.

1. 1. 2020

Pro přípravu pickles vám postačí přebytky ze zahrádky a hodinka času. Během několika mála chvilek si připravíte vitamínovou bombu a zároveň superpotravinu, která směle nahradí předražené doplňky stravy i průmyslově vyráběné „superfoody“.

Superfood našich předků

Kvašení, chcete-li fermentace, je jedním ze způsobů uchovávání potravin, které znali už naši předci. Právě díky kvašení dokázali uchovat sklizenou úrodu třeba na celou zimu. Tehdy možná ani netušili, že si ve spížích pěstují zázračný pokrm, který má na naše tělo a zejména pak zažívání blahodárné účinky. Byla by proto škoda na umění našich předků zapomenout.

Můžete naložit téměř cokoli. Zásadní je ale kvalitní koření a pečlivý postup výroby.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Elixír mládí – zn.: levně a rychle

Samotná metoda kvašení je nesmírně levná a rychlá. Mléčné bakterie se postarají o to, aby se kvašená zelenina během několika mála dnů stala důstojnou náhradou zeleniny čerstvé.

Pickles pomáhají vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru, kterou potřebujeme pro správné trávení. Kromě toho jsou bohaté na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšují imunitu, pomáhají vylučovat toxiny z těla, bojovat proti únavě nebo snižovat vysoký tlak.

Jaká zelenina je pro domácí kvašení vhodná?

Obecně je dobré vybírat tvrdší zeleninu, která obsahuje alespoň nějaké to procento cukru. Díky cukru se totiž tvoří kyselina mléčná – hlavní činitel v rovnici mléčného kvašení.

Pokud si s podobou pickles vyhrajete, může být i zajímavým dárkem pro vaše blízké.Zdroj: www.bigstockphoto.com

U nás je základem pickles většinou bílé nebo červené zelí, které můžeme doplnit třeba o cibuli, mrkev, okurky, celer, kedlubny, kapustu, ředkve, červenou řepu, brokolici, květák a další. Někteří gurmeti nedají dopustit na vlastnoručně posbírané houby nebo dokonce jablka!

Jak pickles ochutit?

O dokonalou chuť, která pozvedne i sebeobyčejnější jídlo na vyšší úroveň, se postarají bakterie mléčného kvašení. Pomoci jim ale můžete solí, kmínem a ti odvážnější určitě ocení i křen, česnek nebo divoké koření. Zajímavou chuť získají pickles s přídavkem mořské řasy, rozmarýnu, jalovce nebo kopru. Pokud patříte mezi milovníky pikantních chutí, rozhodně nezapomeňte k zelenině přihodit oblíbenou chilli papričku. Nebo klidně dvě.

Základní recept na pickles

Na pět sklenic budete potřebovat asi kilogram zeleniny (můžete zvolit jeden druh i mix), 15–20 gramů mořské soli a koření dle chuti.

Sklenice nejdříve důkladně vymyjte a zeleninu nakrájejte na menší kousky. Pamatujte, že čím menší kousky nakrájíte, tím rychleji bude zelenina kvasit. Ve větší míse promíchejte zeleninu se solí a vybraným kořením a nechte chvíli odstát.

Nejjednodušší kvašenou zeleninou je nakrouhané zelí. V tomto případě třeba s krouhanou mrkví.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jakmile zelenina pustí šťávu, napěchujte ji do sklenic. Je nesmírně důležité, aby byla ve šťávě ponořená. Nakonec ji zatižte třeba další menší sklenicí nebo pytlíkem s dekoračními kamínky. Takto připravené pickles nechte kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě.

Když už je ve sklenici hodně šťávy, přendejte zeleninu i s tekutinou do menších sklenic, dobře uzavřete a uskladněte v lednici nebo ve sklepě. Chlad proces kvašení zastaví a vy můžete tuhle superpotravinu postupně pojídat třeba celou zimu.

Tyhle pickles určitě nejezte

Výsledek vašeho snažení záleží na mnoha faktorech, jako jsou okolní teplota, čistota při práci, množství soli nebo třeba na vzduchu, který by se do sklenic neměl dostat.

Některé z nich bohužel nejde tak úplně ovlivnit. Pokud se ale během kvašení objeví ve sklenici plíseň, pickles vyhoďte. Ta tady totiž nemá co dělat. Stejně tak postupujte i v případě, kdy se po otevření sklenice z jejích útrob line nepříjemný zápach.

Pár tipů závěrem

Abyste předcházeli problémům se zažíváním a imunitou nebo minimalizovali stávající potíže, je dobré, pokud budete pickles v menším množství (ideálně 1–3 polévkové lžíce) konzumovat každý den ideálně po jídle.

Moje babička ani mamka žádné pickles neznaly, zato vyráběly kvašenou zeleninu, jak se tomu v českých zemích tehdy česky říkalo. Neznaly ani cider, donuty či jiné dobroty a přesto je vyráběly i když pod trapným českým názvem. Takže sbohem milá rodná češtino, ať žijí amerikanismy :-(

Také si jej dělám,ale zelenina je hodně drahá,i to blbé zelí je drahé.
Zahardu ani pole nemám.

Vážně si říkám co jsme za Čechy ? Za války jsme mluvili německy, za komunistů soudruzi tykali a učilo se rusky, dnes je demokracie a doslova bych řekla plazíme se před angličtinou a po Americku se neomaleně tyká kde komu. Kde je slušnost, úcta ?Proč se tak chováme , kde je naše hrdost , sebevědomí ??? Angličtinu slyšíme v obchodech , písně, recepty, v módě , v médiích . Dávno se před válkou u nás učil skvělý mezinárodní jazyk Esperanto. Žádnou zemi neokupuje, neničí jejich kultůru a zvyky, čili je neovlivní Snadno se učí, ve světě je znám, ale byznys je byznys. Češi, máme být na co hrdí, naši předkové Karel IV, Jirásek, dnes mladí ani neví že díky Josefu Kajetánu Tylovi máme hymnu, kdo byl Jan Ámos Komenský- vlastenec . Miloval svou vlast. No a mi neřekneme v receptu kvašená zelenina ale ,,pickles" . ??? Žádný národ ve světě nemá tak skvělý jazyk, květnatý a těch vyjadřovacích schopností. Nebo snad jsme jen vlastenci a Čechové jen na stadionu a při zlobě na politiky ???

A proč pickles?Takto to naši předci určitě nejmenovali u nás tomu říkáme po léta čumfurt a všichni ví co to znamená.Nepřišli jste vůbec s něčím novým to užívání různých cizích názvů je trapné. Vymyslete si něco nového a potom můžete omračovat svou přehršlí takových názvů.

Bože...hlavně být moderní,že? Pickles, superfood, gurmeti. Už jen název PICKLES v kombinaci s našimi babičkami působí komicky. Copak naše babičky tomu tak říkaly? Myslím, že používání cizích výrazů se stává čím dál častější módou, bohužel.