23. 5. 2019
O negativním vlivu mikrovlnné trouby na zdraví člověka bylo napsáno už mnoho. Tvrzení, že způsobuje rakovinu a poškozuje mozek, nebyla nikdy prokázána. Nicméně nevhodným výběrem nádobí i ohříváním potravin, které do mikrovlnky nepatří, si můžete zadělat na pořádné zažívací potíže, neplodnost i zmíněnou rakovinu. Z některých potravin se dokonce může stát i nebezpečná bomba.
Pozor na plastové nádobí i kov!
U plastového nádobí sledujte piktogramy na zadní straně! Plastové nádobí, které není vhodné do mikrovlnné trouby, uvolňuje nebezpečné látky. Látky se dostávají do potravin a ze zdravého jídla dělají jídlo nebezpečné. Způsobují neplodnost, jsou příčinou vysokého krevního tlaku a zvyšují riziko rakoviny.
Neohřívejte mateřské mléko v mikrovlnce! Ztratíte velkou část důležitých protilátek. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Plastovým nádobím musí záření pronikat. Hrnek nebo talířek musí zůstat stálý, odolný a po 30 vteřinách stále studený!
K ohřevu v mikrovlnné troubě nejsou vhodné ani polystyrenové obaly, ve kterých si jídlo přinesete z restaurace, a kovové nádobí. I sebemenší kousek kovu nebo decentní zlatý nebo stříbrný ozdobný proužek způsobí jiskření. Naprosté tabu je alobal a termoska.
Ovoce a zelenina ztratí cenné látky
V mikrovlnné troubě neohřívejte zeleninu ani ovoce. Přišli byste nejen o chuť a šťavnatost, ale i o cenné živiny, minerální látky a vitamíny. Brokolice přijde o vysoký obsah vitamínu C a kyseliny listové, v celeru, špenátu a řepě se dusičnany změní na karcinogenní látky a hroznové víno exploduje.
Pozor! Z uzavřeného mikrotenového sáčku s trochou tekutin se může stát nebezpečná bomba. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Do mikrovlnné trouby rozhodně nepatří ani chilli papričky. Při jejich ohřevu se v mikrovlnce nahromadí kapsaicin, který se při otevření dvířek uvolní naráz do vzduchu. Vysoká koncentrace této látky může způsobit kašel, problémy s dýcháním i nepříjemné podráždění očí. Pálivost ucítíte doslova na vlastní kůži!
Do mikrovlnné trouby nikdy nevkládejte vejce se skořápkou! Stačí totiž pár minut a vejce vám bouchne. V lepším případě v mikrovlnce, v horším případě v ruce. Důvodem je pára, která se nahromadí pod skořápkou. Uklízení „rozlítaného“ vajíčka vám pak zabere mnoho času.
Nesprávné rozmrazování nahrává bakteriím
Mikrovlnná trouba není vhodná ani k rozmrazování masa. Nerovnoměrný proces zahřívání totiž vede k množení a šíření bakterií. Zatímco na povrchu bude maso uvařené, uvnitř zůstane stále zmrzlé.
Houby ohřáté v mikrovlnné troubě mohou být příčinou velmi nepříjemných zažívacích problémů.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ideální vlhké prostředí pro množení bakterií vzniká i v ohřátém pečivu, které ihned nesníte.
Dezinfikujete houbičku na nádobí pomocí mikrovlnné trouby? Pak ji nezapomeňte včas vyndat. Houbička, která zůstane v mikrovlnné troubě o chvíli déle, může být zdrojem velmi nepříjemného zápachu, který jen tak nevyvětráte.
Velký pozor dejte i při ohřevu vody v hrnku. Zatímco voda na povrchu bude horká, voda u dna bude stále studená. Při promíchání horká voda vystříkne a může způsobit nepříjemné popáleniny.
Zobrazit komentáře
Co do mikrovlnky
sh (3. 1. 2019) Trvalý odkaz
Tak by mne zajímalo, co vlastně v mikrovlnce ohřívat...Maso ne, zeleninu ne, ovoce ne, pečivo ne, vodu ne. Co jiného se ještě jí ?
mikrovlnná trouba
Mottl Miloš (3. 1. 2019) Trvalý odkaz
Mikrovlnka sice k rozmrazování masa sice slouží, ale rozmrazit ho tam rozhodně nedávejte. Tak nevím...
tvrzení
Milan (5. 1. 2019) Trvalý odkaz
Varování jsou pro našince dobrá. Pro američany musíte zdůraznit, že do mikrovlnky nepatří dávat ohřívat živé kočky a králíky. Nejlépe je doporučit mikrovlnku k ohřevu již standardně vařených pokrmů těsně před konzumací. Umístit pokrm na čistý nezdobený keramický talíř a talíř i pokrm vložit a řádně obalit do mikrotenového polyetylenového sáčku. Po ohřevu například 3 minuty na střední výkon ponechat pokrm v uzavřené mikrovlnce tři minuty, aby vzniklá vodní pára ohřála veškeré části pokrmu a teploty se vedením mezi složkami vyrovnaly. Ne každý ví, že nejlépe se ohřívají složky s vysokým obsahem vody než složky s nízkým obsahem vody. Je to dáno tím, že molekula vody je polární a v mikrovlnném poli kmitá a tím se ohřívá.
Použil autor(ka)
Mirek (5. 1. 2019) Trvalý odkaz
někdy MVT ?
Pokud ano, tak by si všiml(a), že voda se v troubě ohřívá v celém objemu naráz. Kecy o ztrátě vitamínů a minerálů si vymysleli nevzdělanci bojující proti mikrovlnnému ohřevu. Jedině s těmi plasty je to pravda, to ovšem platí obecně pro jakékoliv horké jídlo umístěné do nevhodných obalů. Způsob ohřevu nehraje roli.
Špenát se ohřevem stane karcinogením ?
Skeptik (7. 1. 2019) Trvalý odkaz
Můžete prosím poskytnou zdroj této informace:
v celeru, špenátu a řepě se dusičnany změní na karcinogenní látky
Trochu jsem googlil a tato informace se mi nepotvrdila.
Podlozene data
michal123 (28. 5. 2019) Trvalý odkaz
Dobry den,
dakujem za clanok, ale chybaju mi zdroje a odkazy na studie odkial ste tieto data cerpali. Su vedecky podlozene vase tvrdenia v tomto clanku?
Tak a mám jasno.Mikrovlnná
vilma.wellness@... (9. 9. 2019) Trvalý odkaz
Tak a mám jasno.Mikrovlnná trouba je vlastně zbytečná.,pečivo ani maso rozmrazovat nesmím,polévku aj. také ohřívat nemohu.Takže starou troubu vyhazuju a novou,kterou jsem si chtěla koupit vlastně nepotřebuju.Na co by mi byla.Tak dík za článek.