Jste zde

Červená řepa: Zapomeňte na trauma ze školní jídelny a dejte jí šanci

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pro někoho delikatesa, pro jiného nemilá vzpomínka na školní jídelnu. Tak přesně to je červená řepa. Sladká zdravá zelenina, která si vaši pozornost jistě zaslouží.

4. 7. 2018

Červená řepa je velmi často opomíjená kořenová zelenina plná minerálů a vitamínů. Přitom dobře připravená může být opravdovou delikatesou. Upravit ji lze mnoha způsoby. Můžete ji kompotovat, upéct, uvařit nebo konzumovat syrovou. Hodí k výrobě pomazánek a zeleninových polévek. Šťáva je skvělým prostředkem k očistě celého organismu.

Červenou řepu vařte šetrně

Nejlepší je konzumace čerstvé červené řepy. Vařením, pečením nebo jinou tepelnou úpravou se velká část tělu prospěšných látek vytrácí. Ztrátě látek však můžete alespoň trochu zabránit.

Při vaření do řepy zbytečně nepíchejte! Cenné a tělu prospěšné látky by vám utekly do vody.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Bulvu vkládejte vždy do vroucí a osolené vody a dbejte na to, aby byla ponořená celá. Zbytečně do bulvy nepíchejte. Její měkkost zkoušejte zhruba až po hodině. Dříve měkká nebude a vpichem by vám do vody utekly cenné látky.

Skvrny nenechte zaschnout!

Červená řepa obsahuje velké množství rostlinných barviv, které dokážou zašpinit nejen ruce, ale i oblečení, nádobí a kuchyňskou linku. Skvrny pak představují obrovský problém. Zbavit se jich totiž není vůbec jednoduché.

Účinnou pomocí na červené ruce od červené řepy je jedlá soda. Důležitá je však prevence. Ruce chraňte gumovými rukavicemi. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Objevíte-li skvrnu na oblečení, ihned ji opláchněte pod teplou vodou. Na skvrnu, která se už stihla vpít, vezměte žlučové mýdlo, ocet nebo saponát na nádobí. Ruce chraňte rukavicemi.

Léčivá je nejen červená bulva řepy

Bulva červené řepy obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Z minerálních látek jsou ve velkém množství zastoupené draslík, sodík a vápník. Nezanedbatelná je také přítomnost železa, selenu, jódu a mědi. Z vitamínů je významný obsah vitamínu C. Těhotné ženy ocení vysoký podíl kyseliny listové. Přítomna je i vláknina, která zlepšuje vyprazdňování.

Léčivé účinky mají i listy, které jsou zdrojem beta-karotenu, železa a vápníku. Připravit je můžete stejně jako špenát.

Sladká zdravá zelenina

Ne nadarmo je červená řepa považována za jednu z nejléčivějších potravin. Látky, které bulva červené řepy obsahuje, posílí a pročistí organismus. Podporuje krvetvorbu, posiluje cévy a udržuje normální krevní tlak. Její konzumace je proto doporučována lidem ohroženým mrtvicí či infarktem.

Červenou řepu zavádějte do svého jídelníčku opatrně. Její síla je opravdu obrovská!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pomáhá při zotavování po klíšťové encefalitidě či borelióze. Uleví od zácpy, pročistí střeva, hojí hemeroidy a podpoří činnost žaludku a žlučníku. Zbavuje tělo škodlivých látek a tím brání vzniku rakoviny. Při chemoterapii podporuje imunitu a obnovuje poškozené buňky. Zlepší vám náladu a bojuje proti únavě!

Červená řepa neboli krvavý elixír mládí také zpomaluje proces stárnutí, zpevňuje pokožku a zlepšuje kvalitu vlasů i nehtů. Pomáhá při hubnutí. Její konzumací urychlíte odbourávání tuků.