Jste zde

Čas pampelišek se blíží: Připravte si sirup, ale klidně i polévku nebo rizoto!

pampelišky na jaře Zdroj: www.bigstockphoto.com
Probuďte své tělo a zbavte ho škodlivých látek! Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty ze smetánky lékařské. Oblíbené jarní bylinky, která vás po dlouhé zimě nastartuje!

6. 3. 2021

Smetánka lékařská, jinak také pampeliška lékařská, je velmi oblíbená bylina s úžasnými léčivými účinky. Poradí si s mnoha zdravotními problémy, tělo obohatí o spoustu cenných látek, pomůže k lepšímu trávení a na jaře je skvělým pomocníkem při očistě celého těla. 

bigstock-macro-photography-of-a-dandeli-370408192_1.jpg

dva květy pampelišky
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Pampeliška je ideální bylinka pro jarní očistu celého organismu. Zažene jarní únavu a vaše tělo obohatí o spoustu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. 

Pojďte si s námi připravit zdravý pampeliškový sirup, chutný salát, netradiční pampeliškovou polévku či rizoto. Možností, jak využít její léčivé účinky, je opravdu mnoho. 

Pampeliškový sirup

Květy pampelišek, na které můžete na louce natrefit od dubna do června, jsou vynikající surovinou k výrobě pampeliškového sirupu, který příznivě působí proti projevům nachlazení. Uleví od bolesti v krku, podporuje vykašlávání a dokáže ozdravit organismus. 

Co potřebujete: 500 květů pampelišek, 1 kg třtinového cukru, 1 pomeranč a 1 citron ideálně v bio kvalitě, 2 litry vody

bigstock-jar-of-homemade-delicious-dand-329944828.jpg

pampeliškový sirup
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Pampeliškový sirup, který milují děti i dospělí, je výborný do čaje i na chleba s máslem. 

Jak na to: Z rozkvetlých pampeliškových květů, které jste nasbírali na čistém místě, vyžeňte broučky. Květy vložte do hrnce spolu s plátky citronu a pomeranče a zalijte je vodou. Vše vařte na mírném ohni. Po 10 minutách hrnec odstavte a uložte ho na 24 hodin na chladné místo. Druhý den směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přidejte cukr. Sirup vařte na mírném ohni do požadované hustoty. 

Pampelišková polévka

Pokud chcete zhubnou nebo si udržet svou váhu, vsaďte na netradiční polévku z pampelišek. Podávat ji můžete k večeři i k obědu. Zasytí, tělo obohatí o spoustu cenných látek a podpoří metabolismus. 

Co potřebujete: 2 lžíce másla, 1 ks cibule, 1 litr vývaru, 1 hrst mladých pampeliškových listů, 250 ml smetany, 2 žloutky, sůl a pepř

Jak na to: Na másle nechte zpěnit najemno nakrájenou cibuli, přidejte pampeliškové listy a vše zalijte vývarem, případně vodou. Když jsou pampeliškové listy rozvařené, vše rozmixujte a za stálého míchání do polévky opatrně přilijte smetanu s rozmíchanými žloutky. Polévku vařte do zhoustnutí a podle vaší chuti ji dolaďte solí a pepřem. Podávat ji můžete s opečenými krutony. 

Pampeliškový salát

Jarní salát z pampeliškových listů, které svou mírně nahořklou chutí připomínají rukolu, je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Čerstvé listy, které mají největší sílu právě z jara, jsou bohatým zdrojem vitamínu C, železa, manganu a draslíku. 

Co potřebujete: 2 hrsti mladých pampeliškových listů, 2 hrsti špenátu, hrst naklíčené čočky, ořechy, sůl, pepř, citronovou šťávu, 1 kelímek bílého jogurtu

Jak na to: Příprava salátu je velmi jednoduchá a nevyžaduje žádné kuchařské dovednosti. V podstatě se jedná o pouhé smíchání všech surovin a dochucení salátu solí, pepřem a citronovou šťávou podle své chuti. 

bigstock-nature-background-medicinal-d-369152335.jpg

lán pampelišek
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Pampelišky sbírejte vždy na vlastní zahradě nebo na louce daleko od civilizace, prašných cest a továren. 

Pampeliškové rizoto

Z listů pampelišek si můžete velmi jednoduše připravit i netradiční rizoto. Je hotové za pár minut a zasytí celou rodinu. 

Co potřebujete: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 200 gramů rýže arborio, 250 ml bílého vína, 500 ml vývaru, 1-2 hrsti pampeliškových listů, sůl, pepř, 40 gramů parmazánu

Jak na to: Na másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli i česnek a přidejte rýži. Vše společně krátce orestujte a přilijte teplé víno. Rizoto často míchejte a vývar přidávejte postupně a po troškách. Jakmile rýže změkne, přidejte parmazán a pampeliškové listy. Na závěr rizoto osolte a opepřete.