Jste zde

Bramborová alchymie aneb vyznáte se ve varných druzích? A pozor! Brambory i léčí

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Brambory jsou velmi populární zelenina. Ročně sníme až neuvěřitelných 70 kilogramů brambor na všechny možné způsoby. Víte, jaké léčebné účinky mají syrové brambory a jaké brambory vybrat na přípravu štědrovečerního bramborového salátu? My ano!

15. 12. 2018

Brambory jsou významnou součástí jídelníčku. Zasytí, pomohou zhubnout a tělo obohatí o cenné látky. Syrové zatočí s mnoha neduhy. Pojďte s námi poznat plodinu chudých, která si jistě vaši pozornost zaslouží.

Víte, jaké vybrat?

Při výběru brambor si dejte záležet. Brambory nesmí být nahnilé a mechanicky poškozené. Velký pozor si dejte i na brambory, které jsou zelené nebo které klíčí. Takové brambory jsou totiž jedovaté! Obsahují solanin, který při vyšších dávkách může způsobit závrať, nevolnost a problémy se zrakem. Velmi vzácně může dojít i ke smrtelné otravě!

Brambory jsou skvělý lék. Zlepšují paměť, koncentraci a zbaví vás stresu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Brambory vybírejte i podle způsobu jejich následné přípravy. Pomoci vám mohou varné typy. Na bramborový salát se nejvíce hodí varný typ A. Brambory jsou tuhé, pevné, nemoučnatí a nerozvaří se, i když je necháte vařit o chvilku déle.

Na bramborovou kaši, knedlíky a bramboráky zvolte typ C. Jsou moučnaté, snadno se rozvaří a obsahují mnoho škrobu, který funguje jako pojidlo. Varný typ B představuje zlatý střed. Hodí se de facto k přípravě všech jídel. Nejlepší jsou však jako příloha. Hranice mezi varnými typy nejsou striktní. Setkat se můžete i s přechodovými varnými typy.

Věděli jste, že odvar z bramborových slupek pomůže snížit vysoký krevní tlak? Zdroj: www.bigstockphoto.com

Brambory skladujte v suchu, temnu a chladu. Při vyšší teplotě brambory klíčí, při velmi nízké sládnou. Ideální teplota se pohybuje mezi 2–7 stupni Celsia. Ve vlhku brambory hnijí a na světle zelenají. 

Syrové brambory jako lék

K léčebným účelům kupujte pouze brambory v bio kvalitě. Neobsahují pesticidy. Brambory nesmí být zelené a musí být zbavené všech klíčků i oček.

Syrové brambory jsou vynikajícím přírodním lékem. Šťáva ze syrových brambor vaše tělo obohatí o sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky i vlákninu. Přítomný vitamín C posílí obranyschopnost. Tepelnou úpravou však množství vitamínu C rapidně klesá!

Nastrouhané syrové brambory s olivovým olejem jsou skvělou první pomocí při popálení od sluníčka.

Jemně nastrouhaná syrová brambora smíchaná s citronovou šťávou a heřmánkovým čajem je skvělou výživou pro blonďaté vlasy.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Lžíce bramborové šťávy před jídlem posílí imunitu, uleví od pálení žáhy, tělo zbaví toxinů a pomůže při problémech s ledvinami, s vysokým krevním tlakem i s cukrovkou. Zbaví vás bolesti kloubů a zad. Zmírní projevy celulitidy a akné. Pomůže při hubnutí.

Tip: K bramborám do odšťavňovače přidejte kousek mrkve nebo červené řepy. Bramborová šťáva bude mít hned lepší chuť.

Šťáva ze syrových brambor smíchaná s bílým jogurtem vás zbaví i mastných vlasů. Směs stačí nechat jen půl hodinky působit.

Plátky syrových brambor přiložené na spánky zatočí s bolestí hlavy a jsou skvělou první pomocí při bodnutí hmyzem a při prvních příznacích oparu. Po probděné noci vás zbaví nateklých očních víček.

Uvařené brambory smíchané s mlékem, kukuřičnou moukou a lžičkou citronové šťávy vás zbaví suché a popraskané kůže na rukách a nohách.

Související články