24. 2. 2019
Arašídový olej je kvalitní rostlinný olej, který se lisuje z burských oříšků. Jídlu dodá jemně oříškovou chuť a příjemné aroma.
Nejzdravější arašídový olej je lisovaný za studena. Obsahuje vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, minerálů, vitamínů a antioxidantů. Rafinovaný arašídový olej, který je lisován za vysoké teploty a tlaku, je méně kvalitní. Takový olej je bez typického aroma i tělu prospěšných látek. Nejchutnější arašídový olej je lisován z opražených burských oříšků.
Arašídový olej se využívá zejména v asijské kuchyni. Vhodný je na prudké smažení i na přípravu jídel v pánvi wok. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ideální na smažení
Arašídový olej je vhodný k použití ve studené i teplé kuchyni. Skvěle se hodí na grilování, prudké smažení, pečení i k přípravě dresinků a domácí majonézy.
Olej odolá vysokým teplotám! Rafinovaný arašídový olej se začíná přepalovat až při 230 stupních Celsia. Olej lisovaný za studena ztrácí cenné látky až při 160 stupních. Navíc arašídový olej neabsorbuje chuť ani vůni jiných potravin, které na něm byly připravovány.
Chcete mít zdravé zuby bez zubního kazu? Zkuste v ústech převalovat arašídový olej, který má schopnost ničit bakterie. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pravidelná konzumace arašídového oleje ochrání vaše srdce
Arašídový olej je jeden z nejzdravějších olejů. Snižuje hladinu špatného cholesterolu, krevní tlak i riziko infarktu a mrtvice. Posiluje imunitu, zlepšuje paměť a koncentraci. Lžička arašídového oleje před spaním vám pomůže lépe usnout a zkvalitní váš spánek.
Olej má silné hydratační účinky a zpomaluje proces stárnutí. Pokožku zjemní, vyhladí a zbaví vás nepěkných tmavých skvrn. Koupel s pár kapkami arašídového oleje pomůže s ekzémem.
Arašídový olej užívejte dvakrát denně. Kávová lžička ráno na lačno a večer před spaním podpoří správnou funkci nervové soustavy. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pozor! Arašídový olej může být spouštěčem velmi silné alergie
Arašídy jsou velmi nebezpečným alergenem. Velmi silná alergická reakce může nastat nejen po požití pražených burských oříšků, ale i arašídového oleje lisovaného za studena. Avšak rafinovaný arašídový olej, který vzniká rafinací podzemnice olejné, nepředstavuje riziko ani pro velmi silného alergika. Všechny bílkoviny, které způsobují alergii jsou totiž pryč.
Olej chraňte před slunečním zářením a skladujte ho na chladnějším a suchém místě. Olej, který je prošlý, ztratí svou typickou oříškovou vůni.