Jste zde

Abeceda ořechů: Které jsou nejzdravější, které můžou otrávit a co nepatří mezi oříšky?

makadamové ořechy Zdroj: Bigstockphoto
Seznamte se s nejznámějšími druhy ořechů a oříšků. Řekneme vám, čím se jednotlivé druhy ořechů liší a prozradíme vám, jaký mají vliv na vaše zdraví.

6. 5. 2021

Ořechy jsou plné látek, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Jsou nedoceněným lékem na mnoho neduhů i účinnou prevencí mnoha nemocí. Pojďte s námi poznat jednotlivé druhy ořechů a zjistit, čím vynikají. 

bigstock-cashew-nuts-in-spoon-top-view-400317797_1.jpg

kešu ořechy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Označení ořech používáme i pro kešu, mandle a arašídy. Ve skutečnosti se však nejedná o ořechy v pravém slova smyslu. 

Vlašské ořechy podporují správnou funkci mozku

Vlašské ořechy, jádra plodů ořešáku královského, patří mezi naše nejznámější ořechy. Čerstvé mají mírně hořkou chuť, po odstranění slupky jsou však sladké a lahodné. Své uplatnění najdou nejen ve sladké, ale i slané kuchyni.

Jejich pravidelná konzumace chrání srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak, posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu a má pozitivní vliv na mozek. Ořechy posilují nervovou soustavu, zlepšují soustředění i paměť a jsou účinnou prevencí demence a Alzheimerovy choroby. 

Hořkým mandlím se raději vyhýbejte! 

Mandle, semena mandloně obecné, řadíme mezi nejoblíbenější ořechy na světě. Zatímco však vyšlechtěné sladké mandle mají spoustu blahodárných účinků, hořké planě rostoucí mandle umí ve větším množství způsobit otravu, či dokonce zabít.

Věděli jste, že dávka 15-20 hořkých mandlí může být pro dospělého a zdravého člověka smrtelná? 

Ze všech druhů ořechů mandle obsahují nejvíce vlákniny a jsou skvělým zdrojem mnoha antioxidantů. V přiměřeném množství mají pozitivní vliv na trávení, zpomalují proces stárnutí, jsou skvělou prevencí rakoviny, snižují vysoký krevní tlak i cholesterol a dokonce pomáhají i při hubnutí. 

Hrst pistácií vám zlepší náladu

Zářivě zelené exotické pistácie, které jsou schované v dřevnaté slupce, patří k jedněm z nejzdravějších a dobře stravitelným ořechům. Obsahují nejvíce železa, až 4x méně kalorií než ostatní druhy ořechů a jsou plné mnoha antioxidantů.

Chrání srdce, udržují zdravá střeva, mají pozitivní vliv na oči i na pokožku a jsou skvělou prevencí rakoviny. Při nevhodném skladování a zpracování však mohou obsahovat plísně a být příčinou zdravotních problémů. Kvalitní pistácie poznáte podle podélně prasklé skořápky, zelené barvy a nasládlé chuti. 

Věděli jste, že pistácie, respektive jejich slupky, jsou velmi hořlavé, a dokonce se mohou i samovolně vznítit? Na vině je vysoký obsah tuků a malé množství vody. 

Kešu ořechy jsou jedlé až po tepelné úpravě

Kešu ořechy nejsou oříšky v pravém slova smyslu. Ve skutečnosti se jedná o součást zduřelé stopky kešu jablka, který roste na ledvinovníku západním v suchých tropických oblastech. Oříšky mají lehce nasládlou specifickou chuť a obsahují mnohem méně tuků než ostatní druhy oříšků. Patří však k nejdražším. 

Pravidelná konzumace kešu ořechů pomáhá udržet zdravé srdce, chrání váš zrak a má pozitivní vliv na pokožku, vlasy i nehty. Snižují riziko rakoviny a udržují zdravé kosti. Vždy však dbejte na to, aby ořechy byly tepelně upravené. V čerstvé stavu totiž mohou způsobit otravu a poleptat pokožku.

Pekanové ořechy jsou velmi kalorické

Pekanové ořechy obsahují ze všech ořechů největší množství tuků a vzhledově jsou velmi podobné našim vlašským ořechů. Na chuť jsou však jemnější a sladší. Svými zdravotními účinky nevyčnívají nad ostatní druhy ořechů, nicméně kvůli kyselině ellagové, kterou obsahují, jsou středem pozornosti mnoha výzkumů, které se zabývají léčbou rakoviny.  

Burské oříšky, semena podzemnice olejné, nejsou oříšky, a to i přesto, že stejně vypadají, chutnají a pyšní se podobnými účinky jako ostatní ořechy. Ve skutečnosti jsou burské oříšky luštěninou s vysokou kalorickou hodnotou. 

Piniové oříšky vás zbaví deprese

Piniové oříšky jsou nejmenší ze všech druhů ořechů. Ve skutečnosti se však jedná o vzácná semena borovic, které rostou kolem Středozemního moře. Pro svou jemně nasládlou chuť jsou považovány za delikatesu. U někoho však mohou způsobit syndrom piniového oříšku, který se projevuje několikatýdenní hořkou pachutí v ústech. 

Stejně jako ostatní druhy ořechů jsou nabité mnoha minerály i vitamíny a posiluji nervovou soustavu, chrání srdce, mají pozitivní vliv na mozek a dodají energii. 

bigstock-brazil-nuts-amazon-nuts-acre-352370666_1.jpg

para ořechy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Doporučenou dávku selenu pokryje už 1-2 para ořechy denně, a proto je důležitá konzumace těchto ořechů v přiměřeném množství.

Para ořechy obsahují velké množství selenu

Brazilské ořechy, neboli para ořechy, jsou semena juvie ztepilé a známé jsou zejména díky vysokému obsahu selenu, který hraje důležitou roli v boji proti škodlivých radikálům a podporuje správnou funkci štítné žlázy. Doporučenou dávku selenu pokryje už 1-2 para ořechy denně, a proto je důležitá konzumace těchto ořechů v přiměřeném množství. Ve vyšších dávkách může být totiž selen jedovatý.

Lískové oříšky jako balzám na pocuchané nervy 

Lískové ořechy patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů a výjimečné jsou zejména pro svůj pozitivní vliv na psychiku. Pomohou při psychickém i fyzickém vyčerpání, snižují hladinu špatného cholesterolu a stejně jako ostatní druhy ořechů chrání srdce, posilují imunitu a zlepšují paměť i náladu. Mezi ořechy patří k těm dražším, při troše štěstí si je však můžete vypěstovat i na své zahradě. 

Pěstování lísky je velmi snadné, a dokonce si ji můžete vypěstovat i z oříšku čili ze semena. Počítejte však s tím, že první úrody oříšků se v tomto případě dočkáte až po pěti letech.