Jste zde

Co nevíte o grilování: Vzniklo ve Francii, nebo USA? A jak správně vybrat gril?

Zdroj: grilcentrum.cz

Zahrada už dávno neslouží jen k pěstování rybízu a okopávání brambor na zimu. Většina z nás teď na zahradě hledá hlavně odpočinek od každodenního stresu. Tím nejoblíbenějším je v současnosti grilování, nebo chcete-li barbecue.

1. 8. 2012

Asi nejoblíbenější kratochvíle obyvatel Spojených států, která v posledních letech ve velkém proniká i k nám, ale nemá úplně jasný původ. Jedni tvrdí, že vychází z tradiční přípravy pokrmů původních indiánů, kteří je připravovali pod širým nebem na ohni na dřevěné větvi, které říkali barbacoa.

Jsou tady ale ještě Francouzi, kteří tvrdí, že název barbecue vychází ze spojení „barbe-a-quene“, tedy „pečení od fousků po ocas“ a vynález grilování si také přisvojují.

Buď, jak buď. Grilování je sice ještě doménou Spojených států a Austrálie, ale ve velkém se rozmáhá i u nás. Připravit pokrm na grilu není příliš složité a zvládne to i ten, který si s kuchyní a vařením jinak příliš netyká.

grilly-weber3

Připravit chutnou večeři na grilu je jednoduché a snadné. Zdroj: grilcentrum.cz

Zatímco ve Státech je grilování společenskou událostí, na které se často sejde celá čtvrť a tmelí se vztahy. každý přinese svůj oblíbený recept, marinádu, zeleninu… U nás je ještě pořád spíš událostí rodinnou, případně událostí, která probíhá v užším kruhu přátel. Základ je ale ten, že grilování má být relax.

Jaký pořídit gril?

Není ale grilování jako grilování - záleží na počtu osob. U rodinného grilování vám postačí naložit maso, vytáhnout gril a svolat členy rodiny. Pro malé grilování jsou ideální grily na dřevěné uhlí, jsou skladné, malé, tudíž úsporné na palivo a jídlo po grilování na tomto typu navíc nádherně voní. Jejich nevýhodou ovšem může být fakt, že neopékají na všech místech stejně. Jídlo na nich je tedy třeba je trochu více hlídat.

grilly-weber2

Dnes už existuje spousta druhů speciálních grilů - záleží na tom, kolik chcete investovat a co by měl umět. Zdroj: grilcentrum.cz

Pro častější a větší akce už se proto víc vyplatí gril plynový. Ten zabezpečí, že je na celé ploše grilu dosaženo stejné teploty a všechno bude probíhat bez zádrhelů a zbytečného postávání několik desítek minut u grilu. Připravte jídlo, sezvěte kamarády a známé a můžete začít grilovat tak rychle, jak jen budou hosté schopni odnášet hotové pochoutky.

Arsenál grilovacíh zbraní – od marinád po obracečky

Hladké grilování si žádá kvalitní vybavení. Tím je nejen dlouhá řada kořenek, ostrý nůž, orčacečky a chlapská zástěra pro vrchního kuchaře (ta totiž ukazuje, kdo je tu pánem nad žhavými uhlíky), ale hlavně pořádný gril.

Výborné grily, se skvělým poměrem ceny a výkonu, nabízí grily Weber. V jejich nabídce najdete jak klasické grily na dřevěné uhlí, které masu dodají typickou kouřovou chuť, tak i grily na elektřinu a plyn, u kterých se vyhnete nezdravému odkapávání a následnému spalování tuků (které je sice nezdravé, ale přiznejme si, že dodává masu tu správnou chuť).

Na trhu jsou dnes i domácí udírny, ve kterých je možné vytvořit zdravější alternativy komerčně prodávaných uzených výrobků – bez konzervantů, barviv a dalších přidaných látek.