Jste zde

Bylinkový seriál: pěstujte rozmarýn, perlu Středomoří

Zdroj: www.bigstockphoto.com
K nejoblíbenějším bylinkám, které hojně pěstujeme doma, patří bezpochyby rozmarýn. Ten je nedílnou součástí každé kuchyně, v níž hospodaří správná kuchařka. A kromě jeho chuti si může užít i pěknou živou ozdobu.

13. 12. 2016

Rozmarýn neodmyslitelně patří k francouzské, španělské a italské kuchyni, protože se dříve pěstoval především v oblasti Středozemního moře z toho důvodu, že zde získával dostatek slunečního světla. Teď si ho můžeme vypěstovat i u nás. Vždy přitom platí, že čím víc slunce má, tím víc voní a má výraznější chuť

Jak si vypěstovat voňavého pomocníka?

Rozmarýn můžete doma začít pěstovat kdykoli, rozhodně nemusíte čekat na jaro – to by bylo potřeba, kdybyste ho pěstovali venku a museli byste čekat na příznivější teploty, než jsou ty zimní. Tahle bylinka zimu přímo nesnáší, vyhovuje jí pokojová teplota. 

Na bylinkách si rád pochutná i nejmenší člen rodiny: Chováme křečka: jak se vybavit a připravit na jeho chov

Pozor na to, že rozmarýn je poměrně aromatická bylinka. S jeho množstvím v pokrmech tedy šetřete.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Rozmarýn potřebuje kromě slunečného a teplého místa také písčitou a dobře propustnou půdu. Se zaléváním buďte opatrní, přemokřená půda bývá často osudovou chybou pěstitelů. Když na to budete pamatovat, povede se vám vypěstovat nádhernou a voňavou bylinku bez většího úsilí, navíc vás bude těšit, že vám bude růst před očima.

To nejlepší o bylinkách:

Používejte květy i listy

Na rozmarýnu je skvělé, že se dají zužitkovat květy, listy a při přípravě pokrmu můžeme využít celé větvičky, jen je později nesmíme zapomenout vyndat. U každého jídla stačí, když použijete velmi malé množství, bylinka je totiž hodně aromatická. Při tepelné úpravě platí, že po delší době hořkne – déle než 5 minut ho v troubě nebo kdekoli jinde nenechávejte. Zkazil by celé jídlo.

Zamilujete si ho pro jeho široké využití

Rozmarýn rozhodně patří k masům, zvláště k těm červeným, ale i k drůbeži nebo k rybám. Červenému masu dodává chuť zvěřiny, při grilování zase maso s rozmarýnem chutná mírně uzeně.

Bylinka je vynikající součástí domácích marinád, ve spojení s chilli nebo česnekem tvoří úžasnou chuťovou kombinaci. Nezaměnitelnou chuť dodá také zeleninovým a ovocným salátům, pečeným bramborám, k houbám nebo ke smetanovým sýrům.

Pěstovat rozmarýn není těžké. Miluje teplo a pozor si dejte jenom na přelití.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zlepšuje trávení a pomáhá při nachlazení

Rozmarýn má široké spektrum blahodárných účinků, které můžete po sklizni vyzkoušet na vlastní kůži. Pomáhá proti nadýmání a zlepšuje trávení, podporuje prokrvení srdce, jater, mozku a u žen i dělohy, je vynikajícím pomocníkem při nachlazení, při zahlenění průdušek a plic, a to i při chřipce nebo při alergických reakcích. V těchto případech si neváhejte uvařit čaj z rozmarýnu. Na 250 ml vody stačí lžička sušené bylinky. Pije se 2x denně.

Koupel v rozmarýnové lázni napomáhá prokrvování pokožky, hojí namožené svaly a pomáhá zrelaxovat klouby, v oblibě mají proto lázeň revmatici. Nálev je ideální používat jako kondicionér na tmavé vlasy, kterým dodává lesk, nebo jako kloktadlo. Nakonec je dobré vědět, že rozmarýn odpuzuje hmyz. Když si rozmístíte několik větviček ve skříni s oblečením, nebudete se potýkat s nezvanými návštěvníky.

Minimum úsilí, maximum užitku

Bylinky je jednoduché pěstovat, zvládnou to i naprostí začátečníci. Úsilí je vždy brzy vidět a nakonec získáte bylinku, která vám bude nejen zdobit kuchyni, ale poslouží i jako přísada do různých pokrmů a pomůže vám s některými zdravotními komplikacemi. Vypěstujte si svůj rozmarýn a těšte se z něj!

CAPTCHA
Kontrolní otázka. Při kontrole textu nezáleží na velikosti písmen